Går framåt...

Vecka 9

Barnet:

Stor som en jordgubbe!



Ditt barn får nu en mer mänsklig form. Embryot rätar ut sig, och nu ser man halsen. Han eller hon ser mer och mer ut som en liten person, och om vi tittar på näsan ser vi små hål som så småningom blir till näsborrar.

Huvudet är nästan hälften så stort som kroppen, och ditt barn rätar ut sig mer och mer. Nervsystemet utvecklas och blir mer moget, särskilt hjärncellerna.

Armar och händer växer snabbare än ben och fötter. Barnet spänner de växande musklerna i armbågar och leder.

Huruvida du väntar en flicka eller en pojke bestämdes i samma ögonblick som spermien mötte ägget, och nu börjar barnets testiklar eller äggstockar att bildas.

Mamman:

Fler hormoner än någonsin!

Den här veckan går nivåerna av det illamåendeframkallande hCG-hormonet upp rejält (vilket även innebär att de strax går ned!). Förbered dig alltså på en tuff vecka med idel illamående och humörsvängningar.

Känner du dig varm och lite svimfärdig ibland?

Det beror på att stora blodmängder nu behövs för att förse moderkakan med näring. Därför börjar mängden blod att öka i din kropp, och den kommer att fortsätta öka genom hela din graviditet. Den ökande blodmängden kan få koncentrationen av hemoglobin, i dagligt tal kallat järnvärdet eller blodvärdet, att gå ned. Det är därför viktigt att du äter mat som innehåller massor med järn. Från och med den fjärde graviditetsmånaden behöver de allra flesta kvinnor tillskott av järn.
På grund av alla de skäl som vi har tagit upp är det inte ovanligt om du känner dig lite svag då och då. Försök att äta nyttig mat, vila och dricka mycket vatten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0