Vecka 14

Barnet:


Är nu lite större än en tennisboll!



Barnet har börjat få lite hår på huvudet.

Barnets muskler växer och det blir starkare. Barnet kan hålla uppe sitt huvud och nicka, och rörelserna blir mer märkbara. Händerna kan gripa tag, och fötterna kan sparka lite. Barnets ben är nu längre än armarna.

Det lilla ansiktet ser mer mänskligt ut, och om det har ärvt några ansiktsdrag från dig eller din partner blir de tydligare för varje dag som går. Lite hår kan ha växt ut på huvudet.

Nu börjar produktionen av myelin . Det är den substans som bildar ett skyddande lager runt det system som skickar meddelanden genom hjärnan. Produktionen kommer att fortsätta under de första åren av barnets liv.

Mamman:

Magen växer.

Kläderna har förmodligen börjat kännas mindre och du måste köpa byxor och toppar i en större storlek än vanligt. Och din livmoder är inte större än en grapefrukt än.
Mängden fostervatten som barnet flyter omkring i ökar väldigt mycket nu, och det får din mage att växa.

Har du fått en mörk rand mitt på magen? Randen kallas för linea nigra, och vissa kvinnor får en sådan rand nu. Den kommer att blekna bort i de flesta fall när barnet är fött.

Håret återhämtar sig från stressen i början av graviditeten och är nu mer tjockt och glänsande än någonsin förut.

Om du fortfarande är trött ska du se till att du får tillräckligt med järn. Prata med barnmorskan eller läkaren.

Glöm inte bort att graviditet är ett fullständigt legitimt skäl att säga nej till allt du inte känner för att göra. Det är smått otroligt. Och väldigt användbart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0