Vecka 17

Barnet:

Barnet kan nu gäspa!

Barnets kropp är tunn, armar och ben är magra och det mesta av skelettet består mer eller mindre av brosk, som är mjukt och flexibelt. Lanugohåret täcker hela kroppen i mönster som liknar fingeravtryck, och huden är fortfarande genomskinlig och saknar underhudsfett.

Barnets ögon har nu ögonlock, men de öppnas inte förrän runt den 27:e graviditetsveckan. Hon eller han är medveten om och kan reagera på vad som händer. Du kanske kan känna hur barnet reagerar på ljud.

Nu är de externa könsorganen så tydliga att man kan se om det är en pojke eller en flicka.

Från och med den här veckan väger barnet mer än moderkakan. 150 gr!

Mamman:

Nu när ditt hjärta har 20 procent mer blod att pumpa runt händer det att du får hjärtklappning, men det är inget att oroa sig för.
Den ökade blodmängden får kroppens slemhinnor att svullna. Därför får du lite mer flytningar än vanligt, och näsan täpps till (se till att inte bli beroende av nässpray. Använd koksaltlösning i stället!).

Slemhinnor finns även i slidan, och nu blir de mer blodfyllda än tidigare. Om din sexlust, som förmodligen fick komma i andra hand under första trimestern på grund av trötthet och illamående, nu kommer tillbaka när du mår bättre är chanserna goda för att sexlivet ska få sig ett rejält uppsving. Många säger att de aldrig i sitt liv har haft så bra sex som under den andra trimestern!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0