Vecka 11

Barnet


Det är inte längre ett embryo.

Nu lämnar vi embryostadiet bakom oss och går in i fosterstadiet.

Nu när allt finns på plats börjar en snabb tillväxt i vecka 11! Ditt barns mått från hjässa till stuss kommer att fördubblas under de kommande tre veckorna. Fram till vecka 20, som är halvvägs genom graviditeten, kommer ditt barn att öka sin vikt 30 gånger. I slutet av den här veckan är huvudet och kroppen ungefär lika stora.

Fostret kan öppna munnen, och tungan är fullt utvecklad. Levern tar upp ett stort utrymme i magtrakten.

Fostrets testiklar eller äggstockar har bildats, och det går att urskilja de yttre könsorganen.

Hon eller han blir nu mer aktiv. Det finns massor av plats och massor av fostervatten att flyta omkring och sträcka ut sig i.

Mamman:

Den första trimestern går mot sitt slut.

Ditt barn går igenom stora förändringar, men hittills har det gått långsammare för dig. Nu börjar dock tio veckors snabb tillväxt både för barnet och dig.

Du är nästan i slutet av den första trimestern. Livmodern har växt tillsammans med barnet i den. Livmodern är nu nästan stor nog att fylla ditt bäcken. Du är fortfarande i det stadium när det är omöjligt för en utomstående att säga om du är gravid eller om du bara har unnat dig lite för mycket godsaker den senaste tiden. Det kan vara frustrerande! Du ser hur vänner och kollegor sneglar, men ingen vågar fråga. Du kanske är glad att de inte frågar! Det är upp till dig när du vill berätta det, och för vem.

Hur du än känner inför detta så försök inte att gå ner i vikt. Att gå ner i vikt när du är gravid är aldrig en bra idé. I kroppsfettet finns massor med gifter samlade, och de släpps fria när du går ner i vikt. Det är inte bra för barnet. Du bör i stället tänka på vad du äter och hur mycket du rör på dig. Om du inte tränar regelbundet kanske du kan börja gå promenader, eller kanske simma?

Nu förbränner du förresten en massa kalorier. Förbränningen har ökat med upp till 25 procent jämfört med när du inte är gravid.

Ett gott råd den här veckan är att dricka mycket vatten. Det behövs för att du ska bilda blod och fostervatten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0